Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak
SKŁADNIKI:Butelka elikisru z czarnego bzu
  • 1 szklanka świeżych kwiatów z czarnego bzu
  • 2/3 szklanki suszonych kwiatów z czarnego bzu
  • 1/2 szklanki świeżych owoców dzikiej róży lub 1/3 szklanki suszonych
  • 2 łyżki stołowe świeżej skórki pomarańczowej lub 1 łyżka suszonej
  • 1 łyżka stołowa świeżego imbiru
  • Brandy
  • Miód
PRZYGOTOWANIE:
  1. Dodaj zioła do czystego słoika
  2. Dodaj brandy aż zioła pokryją się od 3 do 6 cm płynem, a słój będzie ok 3/4 pełny
  3. Dodaj miód, pozostawiając ok 3 cm wolnej przestrzeni na górze słoika
  4. Włóż patyczki, lub wykałaczki do słoika aby uwolnić pęcherzyki powietrza
  5. Zakryj nakrętką i napisz datę. Pozostaw na 4 do 6 tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu, codziennie potrząsając
  6. Po tym czasie przefiltruj eliksir wylewając go przez gazę lub drobne sito do innego słoika
  7. Wyciśnij sok z ziół, zioła odrzuć, a słoik z eliksirem zamknij i oznacz
Przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy należy przyjmować 2-3 łyżeczki eliksiru co 2-3 godziny. Może też służyć do wspomagania odporności.

 

Imbir lekarski zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym, dlatego od lat imbir stosowany jest jako jedna z domowych metod leczenia przeziębień, infekcji, a nawet schorzeń stawów czy migreny.

 

Miód ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki.
Miód ma działanie bakteriobójcze dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. Ponadto znajdziemy w nim nadtlenek wodoru, czyli substancje o silnych właściwościach bakteriobójczych.