Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak
SKŁADNIKI:herbata z hibiskusem i czarnym bzem
  • 2 szklanki filtrowanej, wrzącej wody
  • 1 stołowa łyżka kwiatów hibiskusa
  • 1 i 1⁄2 łyżeczki suszonych kwiatów czarnego bzu
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do czajniczka lub dzbanka z zaparzaczem wsyp hibiskusa, kwiat czarnego bzu i zalej wrzątkiem
  2. Parz przez co najmniej 10 minut
  3. Odcedź z herbaty hibiskusa oraz kwiat bzu
Można pić na zimno z lodem, aczkolwiek to na cieplejsze dni.
Nie zaleca się podawać hibiskusa kobietom w ciąży, gdyż hibiskus może wywołać przedwczesne skurcze.
Unikaj go też, gdy przyjmujesz leki na obniżenie ciśnienia.