Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak
SKŁADNIKI:miseczka z sokiem i czarnym bzem
  • 190 ml soku klonowego
  • 3/4 szklanki suszonych owoców czarnego bzu
PRZYGOTOWANIE:
  1. Umieść sok i owoce w garnku i zagotuj
  2. Zmniejsz moc gotowania i gotuj, aż płyn się zmniejszy o połowę
  3. Odcedź owoce, a płyn po przestudzeniu przechowuj w lodówce, lub zamroź jak kostki lodu i w razie potrzeby rozmrażaj

Sok klonowy ma właściwości moczopędne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. To wszystko dzięki obecności przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, ale i również soli mineralnych takich jak potas, magnez, cynk. Nie od dziś wiadomo, że sok z klonu wspomaga układ immunologiczny, ale i również oczyszcza organizm z toksyn nagromadzonych zimą.

 

Napary z owoców i kwiatów czarnego bzu stosujemy najczęściej wtedy, kiedy walczymy z kaszlem i chcemy obniżyć gorączkę. Odwary z owoców czarnego bzu wykorzystuje się do leczenia migreny, nerwobólów i chorób reumatycznych. Owoce czarnego bzu oczyszczają też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spora dawka witaminy C koi nerwy i zmniejsza uczucie zmęczenia oraz znużenia.