Przepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer
Wykwintne i pełne smaku medaliony z polędwicy sarniej w cieście jałowcowym, które pomogą Ci zaserwować niezapomniane danie.
Polędwica sarnia jest delikatna i miękka, a nadzienie z jabłka, orzechów włoskich i jałowca dodaje im dodatkowej nutki słodyczy.
Zawijane w cieście jałowcowym, medaliony są smażone na złoty kolor, a następnie ułożone na pysznym chutneyu z czarnego bzu, który jest pełen smaku i aromatu.
Chutney ten jest łatwy do przygotowania i składa się z czarnego bzu, szalotki, czosnku, imbiru, limonki i octu balsamicznego.
W połączeniu z medalionami z polędwicy sarniej, to danie jest prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej, które zachwyci Twoich gości.
SKŁADNIKI:
- 1 polędwica z sarny
- sól
- pieprz
- 250g oleju rzepakowego do smażenia
Nadzienie:
- 1 jabłko
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- świeżo zmielone jagody jałowca
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- 1 łyżka listków tymianku
Ciasto jałowcowe:
- 4 żółtka
- 125 g mąki
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 80 mi dżinu
Chutney z czarnego bzu:
- 250 g owoców czarnego bzu
- 1 łyżeczka soli
- 60 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- skórka z 1 limonki
- 8 łyżek białego octu balsamicznego
- mielone chili
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwicę oczyścić ze skóry i ścięgien.
- Pokroić w plastry grubości ok. 3 cm, lekko rozbić tłuczkiem i delikatnie naciąć tak, by powstały kieszonki.
- Doprawić pieprzem.
Nadzienie:
- Zetrzeć jabłko na grubej tarce, dodać sok z cytryny i orzechy włoskie.
- Medaliony napełnić farszem.
- Doprawić jałowcem i zamarynować w oleju z orzechów włoskich, wymieszanym z mąką ziemniaczaną, pieprzem i tymiankiem.
Ciasto jałowcowe:
- Wszystkie składniki wymieszać z 400 ml bardzo zimnej wody.
- Napełnione nadzieniem medaliony zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor na oleju.
- Odsączyć ręcznikami papierowymi z tłuszczu.
Chutney z czarnego bzu:
- Owoce czarnego bzu wymyć, zasypać cukrem i solą.
- Odstawić (najlepiej na noc) pod przykryciem.
- Miód spienić na patelni.
- Dodać posiekaną szalotkę, czosnek i imbir i odrobinę podsmażyć.
- Dodać pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z limonki.
- Wszystko razem krótko zasmażyć i zalać octem. Potem całość gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
- Dodać owoce czarnego bzu i gotować krótko na małym ogniu.
- Dodać zmielone chili (ostrożnie).
- Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i zagęścić nią chutney.
- Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną kolendrę.
- Medaliony położyć na chutneyu i udekorować trybulką.