Medaliony z polędwicy sarniej
Przepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer
Wykwintne i pełne smaku medaliony z polędwicy sarniej w cieście jałowcowym, które pomogą Ci zaserwować niezapomniane danie.
Polędwica sarnia jest delikatna i miękka, a nadzienie z jabłka, orzechów włoskich i jałowca dodaje im dodatkowej nutki słodyczy.
Zawijane w cieście jałowcowym, medaliony są smażone na złoty kolor, a następnie ułożone na pysznym chutneyu z czarnego bzu, który jest pełen smaku i aromatu.
Chutney ten jest łatwy do przygotowania i składa się z czarnego bzu, szalotki, czosnku, imbiru, limonki i octu balsamicznego.
W połączeniu z medalionami z polędwicy sarniej, to danie jest prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej, które zachwyci Twoich gości.

SKŁADNIKI:

  • 1 polędwica z sarny
  • sól
  • pieprz
  • 250g oleju rzepakowego do smażenia

Nadzienie:

  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • świeżo zmielone jagody jałowca
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • 1 łyżka listków tymianku

Ciasto jałowcowe:

  • 4 żółtka
  • 125 g mąki
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 80 mi dżinu

Chutney z czarnego bzu:

  • 250 g owoców czarnego bzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • skórka z 1 limonki
  • 8 łyżek białego octu balsamicznego
  • mielone chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE:

  1. Polędwicę oczyścić ze skóry i ścięgien.
  2. Pokroić w plastry grubości ok. 3 cm, lekko rozbić tłuczkiem i delikatnie naciąć tak, by powstały kieszonki.
  3. Doprawić pieprzem.

Nadzienie:

  1. Zetrzeć jabłko na grubej tarce, dodać sok z cytryny i orzechy włoskie.
  2. Medaliony napełnić far­szem.
  3. Doprawić jałowcem i zamarynować w oleju z orzechów włoskich, wymieszanym z mąką ziemniaczaną, pieprzem i tymiankiem.

Ciasto jałowcowe:

  1. Wszystkie składniki wymieszać z 400 ml bardzo zimnej wody.
  2. Napełnione nadzieniem meda­liony zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na złoty kolor na oleju.
  3. Odsączyć ręcznika­mi papierowymi z tłuszczu.

Chutney z czarnego bzu:

  1. Owoce czarnego bzu wymyć, zasypać cukrem i solą.
  2. Odstawić (najlepiej na noc) pod przykry­ciem.
  3. Miód spienić na patelni.
  4. Dodać posiekaną szalotkę, czosnek i imbir i odrobinę pod­smażyć.
  5. Dodać pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z limonki.
  6. Wszystko razem krótko za­smażyć i zalać octem. Potem całość gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
  7. Dodać owoce czarnego bzu i gotować krótko na małym ogniu.
  8. Dodać zmielone chili (ostrożnie).
  9. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i zagęścić nią chutney.
  10. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną kolendrę.
  11. Medaliony położyć na chutneyu i udekorować trybulką.