Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak
Butelka elikisru z czarnego bzu
SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka świeżych kwiatów z czarnego bzu
  • 2/3 szklanki suszonych kwiatów z czarnego bzu
  • 1/2 szklanki świeżych owoców dzikiej róży lub 1/3 szklanki suszonych
  • 2 łyżki stołowe świeżej skórki pomarańczowej lub 1 łyżka suszonej
  • 1 łyżka stołowa świeżego imbiru
  • Brandy
  • Miód
PRZYGOTOWANIE:
  1. Dodaj zioła do czystego słoika
  2. Dodaj brandy aż zioła pokryją się od 3 do 6 cm płynem, a słój będzie ok 3/4 pełny
  3. Dodaj miód, pozostawiając ok 3 cm wolnej przestrzeni na górze słoika
  4. Włóż patyczki, lub wykałaczki do słoika aby uwolnić pęcherzyki powietrza
  5. Zakryj nakrętką i napisz datę. Pozostaw na 4 do 6 tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu, codziennie potrząsając
  6. Po tym czasie przefiltruj eliksir wylewając go przez gazę lub drobne sito do innego słoika
  7. Wyciśnij sok z ziół, zioła odrzuć, a słoik z eliksirem zamknij i oznacz
Przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy należy przyjmować 2-3 łyżeczki eliksiru co 2-3 godziny. Może też służyć do wspomagania odporności.

 

Owoce dzikiej róży są bogate w witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są korzystne dla zdrowia serca i układu nerwowego. Można je spożywać na surowo lub w postaci dżemu, galaretki lub soku, a także wykorzystywać w tradycyjnej medycynie ludowej jako środek przeciwzapalny i do leczenia schorzeń układu moczowego i przewodu pokarmowego.

 

Korzeń imbiru jest używany w medycynie tradycyjnej jako środek wzmacniający układ odpornościowy oraz jako naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Może być spożywany na surowo, jako napar lub w postaci suplementu diety. Imbir lekarski może mieć również działanie uspokajające i pomagać w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

 

Miód ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki.
Miód ma działanie bakteriobójcze dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. Ponadto znajdziemy w nim nadtlenek wodoru, czyli substancje o silnych właściwościach bakteriobójczych.