Naszą pasją jest ekologia. Od ponad 30 lat prowadzimy niewielkie gospodarstwo rolne. Mieszkamy w pięknych okolicach Bolimowskiego Parku Krajobrazowego i cieszy nas otaczająca przyroda, która ma wiele dobrego do zaoferowania, dlatego kilka lat temu założyliśmy plantację czarnego bzu, co sugerować powinna nazwa: Kraina Czarnego Bzu. Pory roku wyznaczają nam kolejne zadania związane z pielęgnacja i przetwarzaniem darów natury. Nauczyliśmy się, jak dbać o krzewy wyłącznie naturalnymi i ekologicznymi sposobami. Poświęcamy wiele czasu na to, by zdobywać wiedzę na temat ekologii oraz produktów tradycyjnych i regionalnych. Chętnie wymieniamy się doświadczeniami z innymi i współpracujemy z różnymi podmiotami.

Jesteśmy już o krok od uruchomienia własnej suszarni, w której będziemy mogli suszyć nie tylko kwiaty i owoce czarnego bzu, ale również świadczyć usługi suszenia ziół, warzyw i owoców dla mieszkańców gminy i regionu. Małymi krokami dążymy do spełnienia tego marzenia. Tymczasem nasza plantacja rozwija się - w 2016 roku zbieraliśmy pierwsze kwiaty i owoce szlachetnej odmiany czarnego bzu. Pozyskane plony staramy się zachować w postaci produktów, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne.

Kraina Czarnego Bzu jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza. Gościmy z naszymi produktami na bio bazarze w Warszawie, a także podczas lokalnych wydarzeń i pikników.

Chętnie eksperymentujemy z czarnym bzem, który na stałe zagościł w naszej kuchni. Przetwory, desery, sosy, ocet, herbatki - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Czerpiemy z tradycyjnych receptur naszych babć, ale chętnie również sięgamy po nowinki. Skoro natura obdarza nas takim dobrem, jakim jest czarny bez, to czemu z niego nie korzystać?

Produkty, które oferujemy, można nabyć bezpośrednio w naszym gospodarstwie oraz wysyłkowo, możliwe jest również dostarczenie ich do Państwa. Pojawiamy się również na ekobazarach oraz lokalnych imprezach. Wystarczy się z nami skontaktować telefonicznie, mailowo lub poprzez Facebook.

Zapraszamy do Krainy Czarnego Bzu!