Ciasteczka z czarnym bzem to jeden z naszych autorskich specjałów. Ciasteczka maślane są dostępne na zamówienie, ich niecodzienny smak spodoba się każdemu, od małego dziecka do konesera wykwintnych doznań. Lukier z kwiatów czarnego bzu jest wytwarzany według wielokrotnie ulepszanej receptury co czyni ciasteczka wyjątkiem na rynku lokalnych specjałów. Jeśli macie ochotę sami upiec ciasteczka i użyć naszego lukru to poniżej zamieściliśmy przepis na około 20 – 30 ciasteczek:

Ciasteczka z czarnym bzem

• 120 g masła (nie margaryny do pieczenia), schłodzonego
• 3 łyżki cukru pudru
• 150 g mąki pszennej
• kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego lub Waszego ulubionego

Wszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić; można również zmiksować w malakserze. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom.

Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Po ostygnięciu polać lukrem. Lukier to idealne wykończenie dla wielu ciast, babek, pierniczków i innych wypieków. Sekret jego popularności tkwi w tym, że bardzo łatwo go zrobić. Jeśli nie macie jeszcze naszego lukru to w garnuszku wymieszajcie cukier puder z wodą i odrobiną soku z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przechowywać do 7 dni w puszce, aczkolwiek najlepiej szybko podzielić się z bliskimi!

ciasteczka z czarnym bzem