Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak
SKŁADNIKI:
- 190 ml soku klonowego
- 3/4 szklanki suszonych owoców czarnego bzu
PRZYGOTOWANIE:
- Umieść sok klonowy, i owoce w garnku i zagotuj
- Zmniejsz moc gotowania i gotuj, aż płyn się zmniejszy o połowę
- Odcedź owoce, a płyn po przestudzeniu przechowuj w lodówce, lub zamroź jak kostki lodu i w razie potrzeby rozmrażaj
Sok klonowy ma właściwości moczopędne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. To wszystko dzięki obecności przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, ale i również soli mineralnych takich jak potas, magnez, cynk. Nie od dziś wiadomo, że sok z klonu wspomaga układ immunologiczny, ale i również oczyszcza organizm z toksyn nagromadzonych zimą.
Napary z owoców i kwiatów czarnego bzu stosujemy najczęściej wtedy, kiedy walczymy z kaszlem i chcemy obniżyć gorączkę. Odwary z owoców czarnego bzu wykorzystuje się do leczenia migreny, nerwobólów i chorób reumatycznych. Owoce czarnego bzu oczyszczają też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spora dawka witaminy C koi nerwy i zmniejsza uczucie zmęczenia oraz znużenia.