Czarny bez z jabłkiem w postaci dżemu jest doskonałym dodatkiem do naleśników, jogurtów, serków i kanapek. Można go również stosować do wypieku ciast. Zachowuje wszelkie właściwości owoców czarnego bzu.

Czarny bez z jabłkiem to dżem, który zasmakuje absolutnie każdemu!

A jeśli złapaliście ochotę na dżem, a macie gotowe owoce to korzystajcie z poniższego przepisu:

Sezon owocowy w pełni! To idealny czas, aby stworzyć sobie pyszny i zdrowy zapas własnoręcznie robionych dżemów. Poświęcając chwilę na ich przygotowanie, będziemy mogli cieszyć się naprawdę dietetycznym produktem przez cały rok!

Potrzebujesz:

  • 2kg owoców (np. jabłek)
  • 200-250g ksylitolu
  • sok z połowy cytryny (lub 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego)
  • 30g
Owoce umyć, oczyścić i wsypać do garnka. Owoce gotować około 7-10 minut (jeśli nie lubisz cząstek owoców, użyj ubijaczki). 30g pektyny wymieszać z 1/3 kg ksylitol i wsypać do gotujących się owoców, mieszać przez 4-5 minut. Wsypać 2/3 kg ksylitolu i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryn lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w odrobinie gorącej wody. Rozlać gorący dżem do słoików, zamknąć pokrywką i przewrócić na drugą stronę aż zakrywka się „zassa”. Po 20 minutach odwrócić dżemy.

Czarny bez z jabłkiem