herbata z czarnego bzu z syropem

SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
  1. Zaparzyć suszone kwiaty bzu przez co najmniej 10 minut (można nawet do kilku godzin)
  2. Dodać syrop z owoców czarnego bzu. Do ciepłego płynu (ale nie wrzątku!) można dodać również miodu dla osłodzenia
Zalecamy pić tę herbatkę póki jest ciepła, dla pełnego odczucia jej aromatu. Napar jest bardzo mocny, a więc można rozcieńczać go ciepłą wodą jeżeli ktoś jest zwolennikiem mniej intensywnych smaków. Pijemy 2-3 filiżanki przez cały dzień.
Herbata z kwiatów czarnego bzu z syropem jest popularna w Europie i Azji, ale również staje się coraz bardziej popularna w innych częściach świata. Kwiaty czarnego bzu są uważane za bardzo skuteczne w leczeniu chorób serca, a także pomagają w walce z bezsennością i stanami zapalnymi.
Dodanie syropu z bzu do herbaty zwiększa jej słodki smak i dodaje dodatkowe korzyści zdrowotne. Ciekawostką jest to, że kwiaty czarnego bzu są uważane za jedne z najstarszych roślin leczniczych w Europie i były stosowane w starożytności jako środek na wiele chorób.

 

Jeżeli zależy nam też na walorach zdrowotnych tak przygotowaną herbatkę należy pić gorącą. Herbatka z kwiatów czarnego bzu ma właściwości silnie napotne, obniżające temperaturę, wykrztuśne i rozkurczowe.