Kwiaty czarnego bzu są nie tylko piękne i aromatyczne, ale także sprawdzają się jako doskonały dodatek do wypieków, nadający niepowtarzalnego smaku. Wiosna to idealny czas na eksperymentowanie z tym nieco nietypowym składnikiem. Prezentujemy Wam przepis na pyszne i kuszące muffinki z kwiatami czarnego bzu. Połączenie delikatnego ciasta, słodko-kwaskowatego syropu z kwiatu bzu oraz kwiatów jako dekoracji sprawia, że te muffinki są nie tylko smakowitym deserem, ale także prawdziwą ucztą dla oczu. Idealne na rodzinne spotkania, przyjęcia czy pikniki, te małe wypieki z pewnością zaskoczą i zachwycą Twoich gości swoim niecodziennym wyglądem i wyjątkowym smakiem.

Oto przepis na muffinki z kwiatami czarnego bzu – przekonajcie się sami, jakie cuda kryją się w tych niezwykłych kwiatostanach!

Muffinki z kwiatami czarnego bzuPrzepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer

SKŁADNIKI:

  • blacha do muffinek z 9 dołkami lub 9 foremek
  • masło do natłuszczenia blachy
  • 12 dużych kwiatostanów czarnego bzu
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml maślanki
  • 4 łyżki syropu z kwiatu czarnego bzu

Ciasto:

  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g stopionego masła

Lukier:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Blachę natłuścić.
  2. Kwiatostany bzu otrząsnąć, nie płukać (musimy je zebrać z krzewów rosnących na osłoniętych, w miarę czystych przestrzeniach).
  3. Kwiaty odszypułkować, 1/3 z nich rozłożyć w dołkach blachy.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Ciasto:

  1. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać pozostałe kwiaty.
  2. Masło z cukrem i roztrzepanym jajkiem utrzeć na pianę, dolać maślankę i syrop.
  3. Wsypać mąkę, całość energicznie wymieszać.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy (do 2/3 wysokości wgłębień).
  5. Piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Lekko przestudzić.

Lukier:

  1. Syrop połączyć z cukrem pudrem.
  2. Gotować do czasu, aż odparuje do połowy objętości.
  3. Gotowe muffinki ostrożnie wyjąć z formy.
  4. Posmarować przygotowanym lukrem, posypać kwiatami bzu.