Galaretka z kwiatu czarnego bzu to pyszny i orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do domowych wypieków czy też jako samodzielna przekąska. Ten przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Kwiaty czarnego bzu należy odpowiednio zaparzyć w spirytusie, a następnie połączyć z rieslingiem, cukrem i sokiem z cytryny, aby stworzyć aromatyczną i soczystą galaretkę. To idealny sposób na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu w kuchni i zaskoczenie swoich bliskich pysznym, domowym deserem.

Galaretka z kwiatu czarnego bzuPrzepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek kwiatu czarnego bzu
  • 6 łyżek spirytusu (96%)
  • 1 butelka rieslinga
  • 250 g cukru żelującego
  • 800 g cukru
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kwiaty czarnego bzu zalać spirytusem i odstawić na 4-5 godzin (najlepiej na noc).
  2. Następnie przelać przez małe sitko, rozgniatając jednocześnie kwiaty łyżeczką.
  3. Ekstrakt spirytusowy razem z rieslingiem wlać do dużego (ok. 24 cm średnicy) garnka.
  4. Postawić na dużym ogniu, dodać cukier żelujący i, ciągle mie­szając, doprowadził do wrzenia.
    Gotowanie sprawi, że alkohol wyparuje.
  5. Grudki cukru całkowicie rozpuścić, w razie potrzeby rozcie­rając je na ściankach lub dnie naczynia.
  6. Gdy tylko płyn się zagotuje, dodać zwykły cukier dokładnie w takiej ilości, jaka jest podana w przepisie.
  7. Rozmieszać i znów zagotować.
  8. Ciągle mieszając, doprowadzić galaretkę do wrzenia na dokładnie 1/2 minuty.
  9. Garnek zdjąć z ognia.
  10. Dodać sok cytrynowy, wymieszać.
  11. Gotową galaretkę przełożyć do słoików.