Galaretka z kwiatu czarnego bzu to pyszny i orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do domowych wypieków czy też jako samodzielna przekąska. Ten przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Kwiaty czarnego bzu należy odpowiednio zaparzyć w spirytusie, a następnie połączyć z rieslingiem, cukrem i sokiem z cytryny, aby stworzyć aromatyczną i soczystą galaretkę. To idealny sposób na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu w kuchni i zaskoczenie swoich bliskich pysznym, domowym deserem.
Przepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek kwiatu czarnego bzu
- 6 łyżek spirytusu (96%)
- 1 butelka rieslinga
- 250 g cukru żelującego
- 800 g cukru
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Kwiaty czarnego bzu zalać spirytusem i odstawić na 4-5 godzin (najlepiej na noc).
- Następnie przelać przez małe sitko, rozgniatając jednocześnie kwiaty łyżeczką.
- Ekstrakt spirytusowy razem z rieslingiem wlać do dużego (ok. 24 cm średnicy) garnka.
- Postawić na dużym ogniu, dodać cukier żelujący i, ciągle mieszając, doprowadził do wrzenia.
Gotowanie sprawi, że alkohol wyparuje. - Grudki cukru całkowicie rozpuścić, w razie potrzeby rozcierając je na ściankach lub dnie naczynia.
- Gdy tylko płyn się zagotuje, dodać zwykły cukier dokładnie w takiej ilości, jaka jest podana w przepisie.
- Rozmieszać i znów zagotować.
- Ciągle mieszając, doprowadzić galaretkę do wrzenia na dokładnie 1/2 minuty.
- Garnek zdjąć z ognia.
- Dodać sok cytrynowy, wymieszać.
- Gotową galaretkę przełożyć do słoików.