Serduszka kremowe z poziomkami i kwiatami to romantyczny i wyjątkowy deser, idealny na specjalne okazje. Delikatny, kremowy smak połączony z aromatycznym syropem z kwiatów czarnego bzu i słodkimi poziomkami tworzy niezapomniane doświadczenie kulinarne. Ten przepis inspirowany jest książką "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer i sprawdzi się zarówno jako zakończenie romantycznej kolacji, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Wypróbuj ten niezwykły deser, który zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem i oryginalnością.
Przepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer
SKŁADNIKI:
- 300 g śmietany tortowej 48%(informacja jak uzyskać w przypisie na dole)
- białko z 2 jaj
- 115g zielonego agrestu
- cukier
- 2 kwiatostany czarnego bzu
- poziomki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Ubić śmietanę tortową tak, by była dość gęsta, ale nadal miała konsystencję kremową.
- Białko ubić na sztywno i zmieszać ze śmietaną.
- Masą napełnić porcelanowe miseczki (najefektowniej byłoby, gdyby miały kształt serduszek) wyłożone wilgotnymi ściereczkami.
- Krem zostawić na noc w chłodnym miejscu do obcieknięcia.
Syrop z kwiatów czarnego bzu:
- Agrest ugotować w 2l wody z cukrem do miękkości na małym ogniu.
- Potem zdjąć go z ognia i na 3 minuty włożyć do agrestu kwiatostany czarnego bzu.
- Przetrzeć masę przez sito.
- Powstały syrop przelać do małego dzbanka i ostudzić.
- Następnego dnia krem śmietanowy przełożyć na małe talerzyki, udekorować poziomkami i polać syropem z kwiatów czarnego bzu.
- Użyj śmietany 36% jako podstawy.
- Dodaj masło, aby zwiększyć zawartość tłuszczu. Masło ma zawartość tłuszczu około 80%.
Wzór do obliczenia proporcji składników jest następujący:
(masa śmietany * % tłuszczu w śmietanie + masa masła * % tłuszczu w maśle) / (masa śmietany + masa masła) = % tłuszczu w pożądanej śmietanie