Syrop z czarnego bzu, podobnie jak sok z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zachowuje wszelkie właściwości soku, przy czym dodatek cukru sprawia, że może stać się znakomitym dodatkiem do budyniu, naleśników, herbaty, sosów i deserów.
Najwięcej właściwości prozdrowotnych przypisuje się owocom i kwiatom czarnego bzu. Jedną z nich jest np. działanie najbardziej charakterystyczne, czyli walka z przeziębieniem i grypą. Soki i syropy z czarnego bzu mogą być stosowane w przeziębieniu i grypie, ponieważ ma on działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, wykrztuśne i immunostymulujące. Poza tym bez czarny charakteryzuje się działaniem silnie moczopędnym, obniżającym stężenie triglicerydów i cholesterolu we krwi.
Gęsty syrop z kwiatu czarnego bzu warto stosować przede wszystkim podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Uważa się, że kwiaty omawianej rośliny mogą ułatwiać odkrztuszanie oraz działają rozkurczowo. Syrop z czarnego bzu polecany jest podczas stanów zapalnych stawów, ze względu na zawartość kwasów fenolowych, organicznych oraz steroli i garbników, które wykazują działanie przeciwzapalne. Można go pić samodzielnie lub po rozcieńczeniu wodą.
Syrop z czarnego bzu doda Ci skrzyyyyyyydeł...