- 1 szklanka świeżych kwiatów z czarnego bzu
- 2/3 szklanki suszonych kwiatów z czarnego bzu
- 1/2 szklanki świeżych owoców dzikiej róży lub 1/3 szklanki suszonych
- 2 łyżki stołowe świeżej skórki pomarańczowej lub 1 łyżka suszonej
- 1 łyżka stołowa świeżego imbiru
- Brandy
- Miód
- Dodaj zioła do czystego słoika
- Dodaj brandy aż zioła pokryją się od 3 do 6 cm płynem, a słój będzie ok 3/4 pełny
- Dodaj miód, pozostawiając ok 3 cm wolnej przestrzeni na górze słoika
- Włóż patyczki, lub wykałaczki do słoika aby uwolnić pęcherzyki powietrza
- Zakryj nakrętką i napisz datę. Pozostaw na 4 do 6 tygodni w chłodnym, ciemnym miejscu, codziennie potrząsając
- Po tym czasie przefiltruj eliksir wylewając go przez gazę lub drobne sito do innego słoika
- Wyciśnij sok z ziół, zioła odrzuć, a słoik z eliksirem zamknij i oznacz
Owoce dzikiej róży są bogate w witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są korzystne dla zdrowia serca i układu nerwowego. Można je spożywać na surowo lub w postaci dżemu, galaretki lub soku, a także wykorzystywać w tradycyjnej medycynie ludowej jako środek przeciwzapalny i do leczenia schorzeń układu moczowego i przewodu pokarmowego.
Korzeń imbiru jest używany w medycynie tradycyjnej jako środek wzmacniający układ odpornościowy oraz jako naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Może być spożywany na surowo, jako napar lub w postaci suplementu diety. Imbir lekarski może mieć również działanie uspokajające i pomagać w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Miód ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki.
Miód ma działanie bakteriobójcze dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. Ponadto znajdziemy w nim nadtlenek wodoru, czyli substancje o silnych właściwościach bakteriobójczych.