Ciesz się wyjątkowym smakiem lata dzięki tym kremowym lodom z kwiatów czarnego bzu i skórki cytrynowej. Połączenie intensywnego aromatu bzu z subtelną nutą cytrusową przeniesie Cię w sferę orzeźwiających smaków. Ten domowy przepis na lody to nie tylko doskonały sposób na ochłodę w upalne dni, ale także niezwykłe doświadczenie kulinarne. Wykorzystując sezonowe składniki - kwiaty bzu i cytryny - tworzymy deser, który z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe. Spróbuj przygotować te niezwykłe lody i odkryj, jak zachwycające może być połączenie natury z ulubionym deserem!
Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak
SKŁADNIKI:
- 6 jajek( oddzielić białka od żółtek)
- 120 gram drobnego (miałkiego) cukru
- 3/4 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
- 560 gram śmietanki kremówki 36% (nie śmietany)
PRZYGOTOWANIE:
- Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając.
- W oddzielnej misce utrzeć żółtka aż zaczną gęstnieć.
- Dodać syrop z kwiatu bzu i skórkę cytrynową.
- Masę z żółtkami dodać do białek.
- Śmietankę ubić krótko trzepaczką, dodać do masy żółtek i białek.
- Wymieszać i schować na noc w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.
Dla niecierpliwych i żądnych deseru, minimum 6 godzin.