Ciesz się wyjątkowym smakiem lata dzięki tym kremowym lodom z kwiatów czarnego bzu i skórki cytrynowej. Połączenie intensywnego aromatu bzu z subtelną nutą cytrusową przeniesie Cię w sferę orzeźwiających smaków. Ten domowy przepis na lody to nie tylko doskonały sposób na ochłodę w upalne dni, ale także niezwykłe doświadczenie kulinarne. Wykorzystując sezonowe składniki - kwiaty bzu i cytryny - tworzymy deser, który z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe. Spróbuj przygotować te niezwykłe lody i odkryj, jak zachwycające może być połączenie natury z ulubionym deserem!

 

Lody z kwiatów czarnego bzu i skórki cytrynowejPrzepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając.
  2. W oddzielnej misce utrzeć żółtka aż zaczną gęstnieć.
  3. Dodać syrop z kwiatu bzu i skórkę cytrynową.
  4. Masę z żółtkami dodać do białek.
  5. Śmietankę ubić krótko trzepaczką, dodać do masy żółtek i białek.
  6. Wymieszać i schować na noc w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.
    Dla niecierpliwych i żądnych deseru, minimum 6 godzin.