Przedstawiamy wyjątkowy przepis na danie, które zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi Cię w aromatyczny świat orientalnych smaków. Palia w sosie curry z groszkiem i czarnym bzem to połączenie świeżych warzyw, delikatnych filetów rybnych i wyrazistych przypraw. Odkryj tę wyjątkową kompozycję smaków i przygotuj się na kulinarne doznania!

Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oleju
  • 300 g łuskanego grochu
  • 3 pory
  • 5 zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka curry madras
  • 10 g świeżo startego imbiru
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 100 g kiełków soi
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sok z czarnego bzu
  • 50 g młodych marchewek
  • 4 filety palii po 150 g
  • trochę soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • mielone chili
  • trochę koperku
  • 600 g ryżu basmati
Palia w sosie curry z groszkiem i czarnym bzem

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać w garnku olej i podsmażyć na nim wymyte, drobno pokrojone warzywa (oprócz marchewek).
  2. Posypać curry.
  3. Dodać imbir i czosnek, następnie kiełki soi, podlać bulionem warzywnym i sokiem z czarnego bzu.
  4. Od tej chwili gotować warzywa na wolnym ogniu al dente.
  5. Pięć minut przed końcem gotowania dodać młode marchewki.
  6. Filety rybne oczyścić, skropić sokiem z cytryny i osolić.
  7. Podsmażyć w oleju z pestek winogron z obu stron.
  8. Warzywa osolić i dodać chili (ostrożnie).
  9. Całość powinna mieć konsystencję marmolady.
  10. Ryby położyć na warzywach.
  11. Udekorować koperkiem i skropić sokiem z cytryny.
  12. Podawać z czerwonym ryżem basmati ugotowanym na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Czerwony kolor ryżu uzyskamy, dodając sok z czarnego bzu do osolonej wody.