Placek z czarnym bzemPrzepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer

SKŁADNIKI:

  • 220 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • sól
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 5 filiżanek owoców czarnego bzu
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 filiżanki mielonych migdałów
  • cynamon
  • wanilia
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki rumu lub wiśniówki
  • 3 białka


PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę zagnieść z masłem, szczyptą soli i śmietaną.
  2. Wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.
  3. Następnie rozwałkować je i przełożyć do natłuszczonej tortownicy.
  4. Owoce bzu posy­pać cukrem, podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu (bez dodatku wody).
  5. Dodać mig­dały, cynamon, wanilię, skórkę cytryny i alkohol, wymieszać.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z owocami.
  7. Całość wyłożyć na ciasto, piec ok. 40 minut w temperaturze 150°C.