Przepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer
SKŁADNIKI:
- 220 g mąki
- 125 g zimnego masła
- sól
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 5 filiżanek owoców czarnego bzu
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 filiżanki mielonych migdałów
- cynamon
- wanilia
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki rumu lub wiśniówki
- 3 białka
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę zagnieść z masłem, szczyptą soli i śmietaną.
- Wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.
- Następnie rozwałkować je i przełożyć do natłuszczonej tortownicy.
- Owoce bzu posypać cukrem, podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu (bez dodatku wody).
- Dodać migdały, cynamon, wanilię, skórkę cytryny i alkohol, wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z owocami.
- Całość wyłożyć na ciasto, piec ok. 40 minut w temperaturze 150°C.