Serduszka kremowe z poziomkami i kwiatami to romantyczny i wyjątkowy deser, idealny na specjalne okazje. Delikatny, kremowy smak połączony z aromatycznym syropem z kwiatów czarnego bzu i słodkimi poziomkami tworzy niezapomniane doświadczenie kulinarne. Ten przepis inspirowany jest książką "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer i sprawdzi się zarówno jako zakończenie romantycznej kolacji, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Wypróbuj ten niezwykły deser, który zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem i oryginalnością.

Deser kremowy z poziomkami i kwiatami czarnego bzu
Przepis zaczerpnięty z książki "Czarny bez. Dla zdrowia i urody" autorstwa Ellen Heidbohmer

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ubić śmietanę tortową tak, by była dość gęsta, ale nadal miała konsystencję kremową.
  2. Białko ubić na sztywno i zmieszać ze śmietaną.
  3. Masą napełnić porcelanowe miseczki (najefektowniej byłoby, gdyby miały kształt serduszek) wyłożone wilgotnymi ściereczkami.
  4. Krem zostawić na noc w chłodnym miejscu do obcieknięcia.

Syrop z kwiatów czarnego bzu:

  1. Agrest ugotować w 2l wody z cukrem do miękkości na małym ogniu.
  2. Potem zdjąć go z ognia i na 3 minuty włożyć do agrestu kwiatostany czarnego bzu.
  3. Przetrzeć masę przez sito.
  4. Po­wstały syrop przelać do małego dzbanka i ostudzić.
  5. Następnego dnia krem śmietanowy prze­łożyć na małe talerzyki, udekorować poziomkami i polać syropem z kwiatów czarnego bzu.

  1. Użyj śmietany 36% jako podstawy.
  2. Dodaj masło, aby zwiększyć zawartość tłuszczu. Masło ma zawartość tłuszczu około 80%.

Wzór do obliczenia proporcji składników jest następujący:
(masa śmietany * % tłuszczu w śmietanie + masa masła * % tłuszczu w maśle) / (masa śmietany + masa masła) = % tłuszczu w pożądanej śmietanie