Przepis zaczerpnięty z książki "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin" autorstwa Grażyny i Jarosława Uścińskich
Proporcje użyte w przepisie posłużą do przyrządzenia 4 porcji obiadowych.
SKŁADNIKI:
- owoce bzu czarnego - ok. 0,5 kg (średnio 1-2 baldachy na osobę)
- bulion warzywny lub sama woda - 0,5L
- słodkie owoce, np. gruszki - 100 g
- śmietana z mąką lub zasmażka do zagęszczenia - według uznania
- cukier - do smaku
Dekoracja:
- Kilka chipsów z gruszki
PRZYGOTOWANIE:
Zupa:
- Owoce bzu czarnego dokładnie płuczemy, rzucamy na sito polewamy wrzątkiem i przecieramy.
- Następnie dodajemy bulion lub wodę, słodzimy do smaku.
- Kontynuujemy dodając kilka pokrojonych gruszek bez gniazd nasiennych.
- Pod koniec doprawiamy do smaku.
- Zaprawiamy zasmażką lub zawiesiną ze śmietany.
- Na koniec zagotowujemy zupę.
Chipsy:
- Gruszkę kroimy wzdłuż na cienkie piastry. Najlepiej użyć środkowego piastra z widocznym gniazdem
- Następnie usmażyć paski gruszki na głębokim oleju lub upiec je w piekarniku, aż staną się chrupiące i złociste
*Można też dodać różne przyprawy, takie jak cynamon, imbir lub kardamon, aby nadać chipsom dodatkowego smaku.
Podanie:
- Zupę wlewamy do talerzy lub innych naczyń.
- Kolejno dekorujemy chipsami z gruszki. Aranżacja dania to czysta przyjemność, nie trzeba ograniczać się do naszych pomysłów.
- Nareszcie podajemy na zimno lub na gorąco.