Zupa bzówkaPrzepis zaczerpnięty z książki "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin" autorstwa Grażyny i Jarosława Uścińskich

Proporcje użyte w przepisie posłużą do przyrządzenia 4 porcji obiadowych.

SKŁADNIKI:

  • owoce bzu czarnego - ok. 0,5 kg (średnio 1-2 baldachy na osobę)
  • bulion warzywny lub sama woda - 0,5L
  • słodkie owoce, np. gruszki - 100 g
  • śmietana z mąką lub zasmażka do zagęszczenia - według uznania
  • cukier - do smaku

Dekoracja:

  • Kilka chipsów z gruszki


PRZYGOTOWANIE:

Zupa:

  1. Owoce bzu czarnego dokładnie płuczemy, rzucamy na sito polewamy wrzątkiem i przecieramy.
  2. Następnie dodajemy bulion lub wodę, słodzimy do smaku.
  3. Kontynuujemy dodając kilka pokrojonych gruszek bez gniazd nasiennych.
  4. Pod koniec doprawiamy do smaku.
  5. Zaprawiamy zasmażką lub zawiesiną ze śmietany.
  6. Na koniec zagotowujemy zupę.

Chipsy:

  1. Gruszkę kroimy wzdłuż na cienkie piastry. Najlepiej użyć środkowego piastra z widocznym gniazdem
  2. Następnie usmażyć paski gruszki na głębokim oleju lub upiec je w piekarniku, aż staną się chrupiące i złociste

*Można też dodać różne przyprawy, takie jak cynamon, imbir lub kardamon, aby nadać chipsom dodatkowego smaku.

Podanie:

  1. Zupę wlewamy do talerzy lub innych naczyń.
  2. Kolejno dekorujemy chipsami z gruszki. Aranżacja dania to czysta przyjemność, nie trzeba ograniczać się do naszych pomysłów.
  3. Nareszcie podajemy na zimno lub na gorąco.