Zachwyć swoje kubki smakowe niepowtarzalną symfonią smaków, jaką jest zupa z czarnego bzu z kluseczkami z kaszy manny. Ten wykwintny przepis przekształci skromne owoce czarnego bzu i kaszę manną w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Czy jesteś gotów na gastronomiczną podróż?

 

Zupa z czarnego bzu z kluseczkami z kaszy manny
Fot: EatSmarter

Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak

SKŁADNIKI:

  • 1 kg odszypułkowanych i wymytych owoców czarnego bzu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki syropu pomarańczowego

Kluseczki:

  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • 50 g kaszy manny
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce czarnego bzu gotować 10 minut w I litrze wody, przetrzeć przez sito, jeszcze raz zagotować.
  2. Dodać cukier, dosypać kaszę mannę, znów gotować, aż zupa stanie się zawiesista.
  3. Doprawić syropem pomarańczowym.
  4. Mleko i masło zagotować ze szczyptą soli, dosypać kaszę mannę i mieszać tak długo, aż kasza będzie swobodnie oddzielała się od dna.
  5. Do ostudzonej kaszy wbić jajko i wymieszać.
  6. Łyżeczką wyciąć z niej niewielkie kluseczki i zagotować je w lekko osolonej wodzie.
  7. Podawać je jako wkładkę do zupy.

Danie serwujemy na gorąco lub na zimno.