Zachwyć swoje kubki smakowe niepowtarzalną symfonią smaków, jaką jest zupa z czarnego bzu z kluseczkami z kaszy manny. Ten wykwintny przepis przekształci skromne owoce czarnego bzu i kaszę manną w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Czy jesteś gotów na gastronomiczną podróż?
Przepis zaczerpnięty z książki "Everything Elderberry: How to Forage, Cultivate, and Cook with This Amazing Natural Remedy" autorstwa Susannah Shmurak
SKŁADNIKI:
- 1 kg odszypułkowanych i wymytych owoców czarnego bzu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
Kluseczki:
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka masła
- sól
- 50 g kaszy manny
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce czarnego bzu gotować 10 minut w I litrze wody, przetrzeć przez sito, jeszcze raz zagotować.
- Dodać cukier, dosypać kaszę mannę, znów gotować, aż zupa stanie się zawiesista.
- Doprawić syropem pomarańczowym.
- Mleko i masło zagotować ze szczyptą soli, dosypać kaszę mannę i mieszać tak długo, aż kasza będzie swobodnie oddzielała się od dna.
- Do ostudzonej kaszy wbić jajko i wymieszać.
- Łyżeczką wyciąć z niej niewielkie kluseczki i zagotować je w lekko osolonej wodzie.
- Podawać je jako wkładkę do zupy.
Danie serwujemy na gorąco lub na zimno.